השתלת עצם היא הליך שאותו צריך לבצע, בחלק מהמקרים, לפני השתלת שיניים. לא כל מטופל יזדקק להשתלת עצם, ולכן אנו קודם כל מתחילים בבדיקת CT על מנת לראות את מצב העצם. הסוגיה המרכזית היא הצורך בעצם עבה וחזקה מספיק בשביל להחזיק את השתל הדנטלי.
קיימים גם פתרונות אחרים לאותה הבעיה כמו למשל שתלים זיגומוטיים או שתלים בזאליים (פחות מומלץ), אך כל מקרה יש לבחון לגופו.
כפי שאמרנו, לא כל מקרה דורש השתלת עצם; אך כאשר ישנו מחסור בשיניים מתחיל תהליך ספיגה טבעי של העצם; כך שבפועל ישנה סבירות גבוהה שקיימת בעיה. ישנן גם סיבות נוספות שגורמות לספיגת העצם.
הפעם נסביר מהי השתלת עצם וכיצד היא מתבצעת. ונדבר גם על החלמה לאחר השתלת עצם בחניכיים.
השתלת עצם
כאשר ישנו מחסור בעצם, ואיננו יכולים לבצע את השתלת השיניים, אנו מבצעים השתלת עצם. לא כל המטופלים זקוקים להליך זה, ובין אלו שצריכים השתלה, בדרך כלל הטיפול מתאים לכולם. ישנן טכניקות שונות לעשות זאת, ותחליפי עצם שונים שבהם ניתן להשתמש. ואלו הן בדרך כלל החלטות הנעשות על בסיס רפואי.
במידה ומטופל אינו מתאים להשתלה, ואכן יש מקרים שכאלו, אנו בוחנים אפשרויות אחרות. הזכרנו כבר את השתלים הזיגומוטיים (מוחדרים לעצם הזיגומה ולא הלסת), ולפעמים גם אול און פור היא שיטה שיכולה להתאים.
ועכשיו לגבי העצם שאנו משתילים, מדובר בחומר אשר נועד להוות בסיס לצמיחה טבעית של העצם. זהו יכול להיות חומר טבעי או חומר סינתטי.
מבחינת האפשרויות הקיימות :
השתלת עצם עצמית – בשיטה זו אנו לוקחים חתיכת עצם קטנה מגופו של המטופל ומשתילים אותה באזור אותו אנו רוצים לעבות. מבחינות רבות זוהי השיטה האידאלית; כך אנו גם משתמשים ברקמות עצם חיות, וגם בחומר שמגיע מתוך גופו של המטופל ואינו מעורר התנגדות.
אפשרויות אחרות הן השתלת עצם של בעל חיים או השתלת עצם של אדם תורם (בדרך כלל אדם שנפטר ותרם איברים). ישנן גם אפשרויות לשימוש בחומרים סינתטיים כמו למשל קרמיקה.
כמו כל הליך כירורגי, חשוב לבצע הכנות מקדימות. באופן עקרוני יש לבצע בדיקות, וישנן תרופות מסוימות שיש להפסיק את השימוש בהן. כמובן ששום דבר שנכתוב כאן אינו תחליף להוראות הרופא, הוראות הניתנות בהתאם למצבו הרפואי של כל מטופל והתרופות שבהן הוא עושה שימוש.
ישנם מקרים בהם הניתוח דורש הרדמה מלאה.
כיצד מתבצעת השתלת עצם בחניכיים
לאחר ההרדמה וביצוע החיתוך בחניכיים, יש להסיר שכבה עדינה של העצם על מנת לאפשר את מיקום העצם המושתלת. על מנת לקבע את העצם משתמשים בפין מיוחד שנועד למטרה זו או חומר צמנטי רפואי. לאחר מכן תופרים את החתך בחניכיים.
החלמה לאחר השתלת עצם בחניכיים
לאחר שהסתיים ההליך הרפואי מתחילה תקופת ההחלמה. על מנת לעקוב אחר קליטת העצם יש לבצע צילום רנטגן בגמר ההליך, וצילום לאחר מספר שבועות. חשוב לבדוק שהתבצע איחוי בין השתל לעצם הקיימת. במידה והשתל לא נקלט, צפויות להתפתח באזור דלקות ולכן עלינו להוציא השתל ולחזור על ההליך.
תהליך ההחלמה לאחר השתלת עצם בחניכיים נמשך כ 6-12 שבועות. אך גם לאחר שהסתיים תהליך ההחלמה, עדיין נדרשת תקופה ארוכה בטרם אנו יכולים לבצע את ההשתלה. תהליך בניית העצם נמשך חודשים רבים, כאשר הזמן משתנה בהתאם לסוג ההשתלה ומשתנים נוספים.
תקופת ההחלמה היא תקופה רגישה בה יש לשמור על האזור. עישון סיגריות לא בא בחשבון, וגם שימוש בסטרואידים או תרופות נוגדות דלקות. לא ניתן לבצע את הטיפול למקבלי כימותרפיה.
לאחר ההשתלה יש לצפות לנפיחת מקומית העשויה להימשך כשבוע. גם שטפי דם חיצוניים (על העור) צפויים להופיע ולהימשך כשבועיים. אם ישנן תופעות אחרות, כמו פגיעה בתחושה – יש לפנות אל הרופא המטפל בהקדם.
עשה ואל תעשה
שוב אנו מזכירים כי את ההוראות המלאות, ההסברים והמענה לכל השאלות יש לקבל רק אצל רופא השיניים. אך באופן כללי :
- יש להקפיד על היגיינת השיניים לרבות טיפול שיננית.
- יש לטפל בכל זיהום ועששת.
- יש להימנע מפעילות ספורטיבית ומאמץ בשבוע שלאחר הטיפול.
- אסור לעשן בשבוע שלפני, וגם שבועיים לאחר ההליך.
- יש לבצע שטיפות פה במי מלח.
- מומלץ להימנע מטיסות למשך שבועיים.
מרפאת שיניים WEDENT
מרפאת שיניים בנתיבות WEDENT היא מרפאה מובילה הפועלת כארבעים שנה, ומעניקה טיפולים ברמה הגבוהה ביותר. לרשותנו צוות רופאי שיניים בעלי מגוון התמחויות, ובעלי יכולת לבצע את כל טיפולי השיניים, לרבות טיפולים מורכבים של השתלת שיניים למחוסרי עצם. כמו כן אנו מבצעים טיפול שורש, יישור שיניים קשתיות שקופות וכל טיפול רפואת השיניים.